شله زرد یکی از محبوب ترین دسرهای ایرانی است که مواد اصلی آن برنج، شکر و زعفران هستند. در تهیه شله زرد بهتر است از برنج نیم دانه یا همان برنج خرد شده استفاده کرد. اما در صورتی که برنج نیم دانه در دسترس تان نیست میتوانید برنج ایرانی معمولی را از شب قبل خیس کنید تا موقع طبخ کمی نرم شده باشد. در تهیه شله زرد معمولاً مقدار شکر بیشتر از برنج انتخاب میشود اما این بستگی به ذائقه شما دارد. در اینجا به ازای 2 پیمانه برنج از 3 پیمانه شکر استفاده شده که شیرینی متوسطی به شله زرد شما میدهد. میتوانید برای کم شیرین شدن از 2 پیمانه و برای شیرینی بیشتر از 4 پیمانه شکر استفاده کنید.
مانند حلوا و فرنی به ویژه در ایامی مثل محرم و رمضان شله زرد نذری در نقاط مختلف پخته میشود. برای تزئین آن از دارچین، خلال بادام، خلال یا پودر پسته و حتی غنچه های گل محمدی میتوان استفاده کرد. در ادامه طرز تهیه و فوت و فن شله زرد نذری خوشمزه و خوش رنگ را خواهید دید. پیشنهاد میکنم برای آشنایی با روش های تزیین این دسر سنتی ایرانی خوشمزه، مطلب تزیین شله زرد را مطالعه کنید.
طرز تهیه شله زرد
مرحله اول:
برنج را از شب قبل چند بار بشوييد بگذارید با 3 پیمانه آب و نصف پیمانه گلاب تا صبح خیس بخورد.
مرحله دوم:
در ابتدای کار، 8 ليوان آب را داخل قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید تا به جوش بيايد. سپس برنج مخلوط با گلاب را اضافه كرده و هم بزنيد تا بجوشد. كف روی آن را با كفگير برداريد و مرتب برنج را به هم بزنيد تا ته نگيرد. شعله را ملايم كنيد تا برنج بپزد. بسته به نوع برنج ممکن است این مرحله نیم ساعت تا 1 ساعت طول بکشد.
مرحله سوم:
شكر را پس از اینکه برنج پخته و به اصطلاح شکفته شد اضافه كنيد. پس از اضافه كردن شكر بايد مرتب هم بزنيد چون شله زرد معمولاً زود ته ميگيرد، اگر آب آن کشیده شده و سفت شده است ميتوانيد كمی آب جوش اضافه كنيد.
مرحله پنجم:
زعفران سائیده را با دو سه قاشق آب جوش دم کنید و آن را به بقیه مواد اضافه کنید.
مرحله چهارم:
پس از اینکه شکر حل شد خلال بادام را به شله زرد اضافه نمایید. خوب هم بزنید تا غلیظ شود.
مرحله پنجم:
در پایان کره را اضافه کنید و هم بزنید تا ذوب شود. شعله را کاملاً کم کنید و 20 دقیقه درب قابلمه را بگذارید. برای رفع شلی شله زرد میتوانید این زمان را کمی بیشتر کنید.
شله زرد آماده شده را در کاسه بریزید. پس از 10 دقيقه سطح آن را به دلخواه تزیین کنید و بگذاريد سرد شود.
نکات کلیدی تهیه شله زرد:
- براي اين كه شله زرد آب نياندازد بهتر است روی حرارت ملايم اجاق یا شعله پخش كن قرار دهيد و بگذاريد يک ساعت ديگر بعد از جا افتادن روی حرارت باقی بماند تا آب اضافه آن تبخير شود.
- میتوانید خلال بادام را از یک ساعت قبل در گلاب خیس کنید تا خوش عطر شود.
- فراموش نکنید بعد از اضافه کردن شکر مرتب شله را هم بزنید تا ته نگیرد.
- علاوه بر گلاب میتوانید از هل هم برای عطر بیشتر استفاده کنید. میتوانید دانه های هل را بکوبید. پودر هل را در دستمالی بپیچید و یک ساعت در استکان حاوی آب جوش در بسته قرار دهید. سپس پارچه را فشار دهید. بگذارید اگر چیزی از هل وارد مایع شده ته نشین شود. سپس مایع خوش عطر را همراه گلاب اضافه کنید.
- برای رفع سفت شدن شله زرد میتوانید کمی آب جوش اضافه کنید و بگذارید چند قل دیگر بخورد.
- رفع شیرینی زیاد شله زرد کار ساده ای نیست. میتوانید با اضافه کردن آب جوش کمی از شیرینی آن کم کنید. اما بهتر است از ابتدا با دقت شکر بریزید تا دچار این مشکل نشوید.
دیدگاه های ثبت شده
چرا مواد اولیه نیست؟
سلام زهرای عزیز…این مورد بررسی میشه
سلام و وقت بخیر.
من ب قسمت مواد اولیه دسترسی ندارم، نوشته مواد اولیه پیدا نشد، ممنون میشم بررسی بفرمایید
سلام…چشم
ممنون از پیج خوبتون ولی نمیدونم چرا بعضی از سایت ها ،برای شعله زرد نمک نوشتن .شوری تو شیرینی خیلی بد معلوم میشه ،زیاد به این دستورات اعتماد نکنید ،تو دستور های اش رسته کلا بلغور ندارن مگه اش بدون بلغور میشه 😅
عالی بووود
اولین شله زردم رو با رسپی شما پختم و مثل همیشه عالی شد، حتی از شله زردهای مامانم هم خوشمزهتر.?
فقط ۲ تا کار اصافه کردم: یکی اینکه من ۲ و نیم لیوان شکر ریختم که البته با ذائقه ما هنوز یه کم زیادی شیرین بود، ولی مزهش عالی بود.
و دیگه اینکه بعد از ریختن شکر و زعفرون یه قاشق مرباخوری نمک اضافه کردم و موقع پختنش روی درش دم کنی گذاشتم که باعث شد شله زرد آب نندازه و خیلی لطیف بشه.
ممنونم ازتون واقعا با رسپیهای شما همیشه خیالم راحته که غذام خراب نمیشه.??
سلام اون قسمتی که گفتید برنج با سه لیوان و یه پیمانه گلاب خیس بخوره و بعد با هشت لیوان آب جوش بیاد اگه مواد رو نصف کنیم این موارد هم نصف می شه؟آخه فکر کنم بعدش شله زرد آب بندازه؟!
بنظرم نباید دیگه حین پخت شله زرد آب اضافه کنیم چون بعدش برنج آب میکشه
مهرانا جان آب جوش تنها در صورتی اضافه میشه که برنج ری داشته باشه و شله زرد سفت شده باشه
سلام ببخشید از برنج چای که نمیشه استفاده کرد؟
برنج چای چی هست؟ من تا حالا نشنیدم نگین جان.
سلام دستوذ پخت عالییی بود من با نصف مواد درست کردم فقط نگفته بودید نمک رو چه زمانی باید. اضافه کرد.خیس کردن برنج و بادوم تو گلاب برام خیلی جالب بود. ک از اول عطر. شله زرد رو تو خونه پخش کرد سلامت و پایدار باشید نیلوفربانووووی عزیز
سلام خوشحالم که دوست داشتید، این دستور نمک نداره عزیزم
خیلی مفید بود، برنج معمولی(دانه بلند) هم میشه استفاده کرد؟
سلام ممنونم
بله میتونید از برنج معمولی هم استفاده کنید اما در کل با خرده برنج بهتر میشه. میتونین بعد از اینکه برنجتون خوب خیس خورد بین دو کف دست بسابید تا خرد بشه.
عالیه دستورتون،چندین بار با همین روش درست کردم،ممنونم
نوش جان
سلام،ببخشید این دستوری که گذاشتین برای چند نفره?
برای 8 نفر هست
ممنون?
بسیار سپاس بابت دستورهای آشپزی خوبتون.
این مقدار شکر خیلی زیاد نیست؟! من برای دونفر صدگرم برنج و صدوهفتاد گرم شکر میزنم که به مذاق ما عالیه!
درضمن زعفران رو قبل از شکر می ریزم چون که قدما میگن بعداز ریختن شکر، رنگ زعفران باز نمیشه،باید قبلش ریخت ??
سلام، معمولا همه شله زرد رو به عنوان یک دسر شیرین میشناسند، اما اگه شما کم شیرین دوست دارید می تونید بنابر ذائقه خودتون مقدار شکر رو کاهش بدید عزیزم
عاجقم
بسیار عالی
خوبه عالیه ممنون
عالیه ممنون
محشر ?
فوقالعاده بود ممنونم
عالی بود دستورش…تشکر فراوان…التماس دعا
ممنون
سلام خسته نباشید..میشه طرز تهیه ی لازانیا رو هم اموزش بدید
ممنون رها جان ، چند دستور لازانیا در بخش پاستا و ماکارونی هست که میتونی استفاده کنی 🙂
بسیار زیبا بود
سلام مرسی عالی بود