طرز تهیه شله زرد
-
امتیاز دهید
-
3.3 از 584

-
- زمان پخت
- دقیقه
-
- برای
- 8 نفر
مواد لازم برای شله زرد
- برنج 2 لیوان
- شكر 3 لیوان
- گلاب 1/2 لیوان
- کره 25 گرم
- زعفران سائيده 1 قاشق چایخوری
- خلال بادام 1/2 لیوان
- دارچين به مقدار دلخواه
اطلاعات مواد مغذی
-
412 کالری
شله زرد یکی از محبوب ترین دسرهای ایرانی است که مواد اصلی آن برنج، شکر و زعفران هستند. در تهیه شله زرد بهتر است از برنج نیم دانه یا همان برنج خرد شده استفاده کرد. اما در صورتی که برنج نیم دانه در دسترس تان نیست میتوانید برنج ایرانی معمولی را از شب قبل خیس کنید تا موقع طبخ کمی نرم شده باشد. در تهیه شله زرد معمولاً مقدار شکر بیشتر از برنج انتخاب میشود اما این بستگی به ذائقه شما دارد. در اینجا به ازای 2 پیمانه برنج از 3 پیمانه شکر استفاده شده که شیرینی متوسطی به شله زرد شما میدهد. میتوانید برای کم شیرین شدن از 2 پیمانه و برای شیرینی بیشتر از 4 پیمانه شکر استفاده کنید.
مانند حلوا و فرنی به ویژه در ایامی مثل محرم و رمضان شله زرد نذری در نقاط مختلف پخته میشود. برای تزئین آن از دارچین، خلال بادام، خلال یا پودر پسته و حتی غنچه های گل محمدی میتوان استفاده کرد. در ادامه طرز تهیه و فوت و فن شله زرد نذری خوشمزه و خوش رنگ را خواهید دید. پیشنهاد میکنم برای آشنایی با روش های تزیین این دسر سنتی ایرانی خوشمزه، مطلب تزیین شله زرد را مطالعه کنید.
طرز تهیه شله زرد
مرحله اول:
برنج را از شب قبل چند بار بشویید بگذارید با 3 پیمانه آب و نصف پیمانه گلاب تا صبح خیس بخورد.
مرحله دوم:
در ابتدای کار، 8 لیوان آب را داخل قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید تا به جوش بیاید. سپس برنج مخلوط با گلاب را اضافه کرده و هم بزنید تا بجوشد. کف روی آن را با کفگیر بردارید و مرتب برنج را به هم بزنید تا ته نگیرد. شعله را ملایم کنید تا برنج بپزد. بسته به نوع برنج ممکن است این مرحله نیم ساعت تا 1 ساعت طول بکشد.
مرحله سوم:
شکر را پس از اینکه برنج پخته و به اصطلاح شکفته شد اضافه کنید. پس از اضافه کردن شکر باید مرتب هم بزنید چون شله زرد معمولاً زود ته میگیرد، اگر آب آن کشیده شده و سفت شده است میتوانید کمی آب جوش اضافه کنید.
مرحله پنجم:
زعفران سائیده را با دو سه قاشق آب جوش دم کنید و آن را به بقیه مواد اضافه کنید.
مرحله چهارم:
پس از اینکه شکر حل شد خلال بادام را به شله زرد اضافه نمایید. خوب هم بزنید تا غلیظ شود.
مرحله پنجم:
در پایان کره را اضافه کنید و هم بزنید تا ذوب شود. شعله را کاملاً کم کنید و 20 دقیقه درب قابلمه را بگذارید. برای رفع شلی شله زرد میتوانید این زمان را کمی بیشتر کنید.
شله زرد آماده شده را در کاسه بریزید. پس از 10 دقیقه سطح آن را به دلخواه تزیین کنید و بگذارید سرد شود.
نکات کلیدی تهیه شله زرد:
– برای این که شله زرد آب نیاندازد بهتر است روی حرارت ملایم اجاق یا شعله پخش کن قرار دهید و بگذارید یک ساعت دیگر بعد از جا افتادن روی حرارت باقی بماند تا آب اضافه آن تبخیر شود.
– میتوانید خلال بادام را از یک ساعت قبل در گلاب خیس کنید تا خوش عطر شود.
– فراموش نکنید بعد از اضافه کردن شکر مرتب شله را هم بزنید تا ته نگیرد.
– علاوه بر گلاب میتوانید از هل هم برای عطر بیشتر استفاده کنید. میتوانید دانه های هل را بکوبید. پودر هل را در دستمالی بپیچید و یک ساعت در استکان حاوی آب جوش در بسته قرار دهید. سپس پارچه را فشار دهید. بگذارید اگر چیزی از هل وارد مایع شده ته نشین شود. سپس مایع خوش عطر را همراه گلاب اضافه کنید.
– برای رفع سفت شدن شله زرد میتوانید کمی آب جوش اضافه کنید و بگذارید چند قل دیگر بخورد.
– رفع شیرینی زیاد شله زرد کار ساده ای نیست. میتوانید با اضافه کردن آب جوش کمی از شیرینی آن کم کنید. اما بهتر است از ابتدا با دقت شکر بریزید تا دچار این مشکل نشوید.
بنظرم نباید دیگه حین پخت شله زرد آب اضافه کنیم چون بعدش برنج آب میکشه
سلام ببخشید از برنج چای که نمیشه استفاده کرد؟
برنج چای چی هست؟ من تا حالا نشنیدم نگین جان.
سلام دستوذ پخت عالییی بود من با نصف مواد درست کردم فقط نگفته بودید نمک رو چه زمانی باید. اضافه کرد.خیس کردن برنج و بادوم تو گلاب برام خیلی جالب بود. ک از اول عطر. شله زرد رو تو خونه پخش کرد سلامت و پایدار باشید نیلوفربانووووی عزیز
خیلی مفید بود، برنج معمولی(دانه بلند) هم میشه استفاده کرد؟
سلام ممنونم
بله میتونید از برنج معمولی هم استفاده کنید اما در کل با خرده برنج بهتر میشه. میتونین بعد از اینکه برنجتون خوب خیس خورد بین دو کف دست بسابید تا خرد بشه.
عالیه دستورتون،چندین بار با همین روش درست کردم،ممنونم
سلام،ببخشید این دستوری که گذاشتین برای چند نفره?
برای 8 نفر هست
بسیار سپاس بابت دستورهای آشپزی خوبتون.
این مقدار شکر خیلی زیاد نیست؟! من برای دونفر صدگرم برنج و صدوهفتاد گرم شکر میزنم که به مذاق ما عالیه!
درضمن زعفران رو قبل از شکر می ریزم چون که قدما میگن بعداز ریختن شکر، رنگ زعفران باز نمیشه،باید قبلش ریخت ??
عاجقم
بسیار عالی
خوبه عالیه ممنون
عالیه ممنون
محشر ?
فوقالعاده بود ممنونم
عالی بود دستورش…تشکر فراوان…التماس دعا
ممنون
سلام خسته نباشید..میشه طرز تهیه ی لازانیا رو هم اموزش بدید
ممنون رها جان ، چند دستور لازانیا در بخش پاستا و ماکارونی هست که میتونی استفاده کنی 🙂
بسیار زیبا بود
سلام مرسی عالی بود