طرز تهیه آبگوشت (دیزی)
-
امتیاز دهید
-
3.4 از 559

-
- زمان پخت
- دقیقه
-
- برای
- 4 نفر
مواد لازم برای آبگوشت (دیزی)
- نخود و لوبياي سفيد باهم 1 ليوان
- گوشت گوسفند با استخوان و چربي 500 گرم
- گوجه فرنگي 3 عدد
- پياز 2 عدد
- سير 3 حبه
- سيب زميني 5 عدد
- رب گوجه فرنگي 1 قاشق غذاخوری
- فلفل سبز 3 عدد
- نمك ، فلفل ، آبليمو به مقدار لازم
اگه اهل غذاهای سنتی باشید، میدونید که طعم بی نظیر آبگوشت با هیچ چیزی قابل مقایسه نیست. دور همی های ظهر جمعه، با دیزی سنگی و گوشت کوبیده یکی از بهترین خاطرات ما ایرونی هاست. اگه به زمانهای قدیم تر برگردیم میبینیم که آبگوشت انواع مختلفی داشته و از غذاهای اصلی خانواده های ایرانی به حساب می اومده. یعنی همون طوری که این روزها پلو و خورشت غذای اصلی ما شده و معمولا هفته ای چند مدل ازش توی برنامه غذایی مون داریم، در قدیم از انواع آبگوشت استفاده میکردن. البته هنوز هم در شهرهای مختلف دیزی های متنوعی درست میکنند مثل آبگوشت بزباش، آبگوشت کشک، آبگوشت قورمه سبزی، آبگوشت گندم و…تازه کشورهای دیگه ای هم هستن که غذاهایی مشابه آبگوشت دارن. مثلا در ارمنستان غذای مشابهی به همین اسم درست میشه. اما ارمنی ها به جای گوشت گوسفندی از گوشت گوساله استفاده میکنند.
احتمالا شناخته شده ترین نوع، آبگوشت نخود و لوبیا هست که امروز میخوایم در مورد طرز تهیه و نکاتش با شما صحبت کنیم. پس اگه مشتاق شدید دیزی خونگی درست کنید ادامه این مطلب رو بخونید.
طرز تهیه آبگوشت (دیزی)
مرحله اول:
نخود و لوبیا را از شب قبل در آب خیس کنید. گوشت را همراه چربی و استخوان به همراه نخود و لوبیا و 1 عدد از پیازها، 3 حبه سیر و گوجه فرنگی های که پوست گرفته اید در ظرف مناسبی بریزید. شش برابر حجم آنها آب از قبل جوشیده سرد شده اضافه کنید. برای جدا کردن پوست گوجه میتوانید از روشی که قبلا گفته شده استفاده کنید.
مرحله دوم:
اگر از ظرف مخصوص دیزی استفاده میکنید حتما از شعله پخش کن استفاده کنید (این ظرف زمان پخت را طولانی تر ولی طعم دیزی را بهتر و جا افتاده تر میکند). بعد از حدود یک ساعت و نیم فلفل سبز ها را به دیزی اضافه کنید. در تمام مراحل پخت دقت کنید که شعله زیر ظرف ملایم باشد تا آبگوشت آرام آرام جا بیافتد.
مرحله سوم:
یک ساعت بعد از اضافه کردن فلفل، سیب زمینی ها را داخل آبگوشت بریزید. پیازی را که اول به غذا اضافه کردید از ظرف خارج کنید و دور بیاندازید. سپس چربی گوشت را نیز از ظرف خارج کرده و خوب به همراه پیاز دیگر بکوبید یا میکس کنید (ترجیحا با گوشتکوب برقی) و داخل غذا بریزید.
مرحله چهارم:
وقتی گوشت و نخود و لوبیا نرم و پخته شدند میتوانید نمک و فلفل سیاه را به غذا اضافه کنید. در صورتی که غذای شما رنگ دلخواه را نداشت میتوانید از یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی سرخ شده در کمی روغن داخل غذا استفاده کنید. هر چه زمان پخت دیزی طولانی تر باشد غذایی جا افتاده تر و خوش رنگ تر خواهید داشت.
طرز تهیه گوشت کوبیده هم به این صورت است که مواد را از آب گوشت جدا می کنید و خوب می کوبید. حال نان را در آب گوشت ترید کنید و همراه گوشت کوبیده، سبزی خوردن، ترشی و دوغ از آن لذت ببرید. (البته کوبیدن گوشت اختیاری است. بعضی ها ترجیح میدهند گوشت را به همان شکل میل کنند.) آبگوشت را همراه با پیاز، سبزی خوردن و دوغ سرو کنید.
نکته های کلیدی تهیه دیزی:
– برای تهیه آبگوشت، مغز ران، چربی و دنده (همراه قلوه گاه) مناسب هستند.
– حتما نخود و لوبیا را از هشت ساعت قبل خیس کنید تا نفخش گرفته شود. به ازای هر پیمانه نخود و لوبیا سه پیمانه آب بریزید.
– دیزی را به دلیل پخت طولانی با آب زیاد درست میکنند. پس بهتر است در شروع کار به اندازه کافی در ظرف آب بریزید تا مزه دیزی در اثر اضافه کردن آب در طول پخت تحت تاثیر قرار نگیرد.
– برای بهتر کردن مزه آبگوشت بهتر است کمی دنبه و دنبالچه گوسفند به آن اضافه کنید.
– هنگامی که گوشت را میپزید از ابتدا به آن نمک و ادویه نزنید چون باعث دیرپز شدن گوشت میشود.
– می توانید مواد لازم آبگوشت به جز سیب زمینی را در دیگ یا زودپز بپزید تا در وقت صرفه جویی شود. بعد از پختن آبگوشت سیب زمینی را اضافه کنید و بدون بستن در زودپز بپزید.
– در قدیم از گوجه فرنگی خشک شده برای تهیه آبگوشت استفاده می کردند به دلیل آنکه در تمام فصلها گوجه فرنگی در دسترس نبود.
– آبلیمو را هنگام سرو غذا داخل ظرف بریزید، در غیر این صورت طعم غذا در اثر جوشیدن آبلیمو تلخ خواهد شد.
– میتوانید از لیموعمانی نیز به جای آبلیمو استفاده کنید. در این صورت باید یک ساعت قبل از پایان پخت حدود 5 لیموعمانی را با چنگال چند بار سوراخ کرده و اضافه کنید.
– بعضی از دوستان در مورد کالری آبگوشت پرسیدند. عزیزان کالری یک وعده آماده شده طبق این طرز تهیه آبگوشت حدود 450 کیلوکالری هست. البته اگه دنبه رو حذف کنید به 300 کاهش پیدا میکنه.
- برای: 4 نفر
- وعده: نهار
- دسته بندی دستور آشپزی : غذاهای گوشت و مرغ
- مواد لازم : پیاز, رب گوجه فرنگی, سیب زمینی, سیر, گوجه فرنگی, گوشت, لوبیا سفید, نخود
سلام
زردچوبه نیاز نداره؟!
نه ولی اگه دوست داشته باشید میتونید به دلخواه اضافه کنید.
عالی شد عزیزم مرسی♥️
سلام ، پیاز دوم رو چه کنیم ؟
برای سرو هست
بسیار عالی ممنونم
سایت ایران کوک بهترین سایت آموزش آشپزی هستش
ممنون نظر لطف شماست 🙂
یه دونه به هم بندازید خوشمزه میشهخ
خیلی خوب بود.ممنون
خیلی عالی.مرسی
سلام ممنون از مطالب خوبتون ؛ میشه به جای سیر از پودر سیر استفاده کرد اگه مبشه کی باید بهش اضافه کرد
با توجه به دستورتون درست کردم فوق العاده شد ! ممنونم ازتون ..
عاااالی به به
بسیار عالی
سلام،با عرض تشکر
چرا در دستور آبگوشت زردچوبه استفاده نشده است؟
دستورالعمل های پخت بسیار عالی هستند، سپاسگزارم
نوش جان!
سلام ببخشید متوجه نشدم اونجا که چربی رو با پیاز اضافه چطور باید بکوبیم ؟؟
ممنونم از نرم افزار عالی شما.دستور پخت هایی که با عکس هستند فوق العاده ان ممنونم
خواهش میکنم!
بسیارعالی وخوشمزه بود
عالیه
سلام
شما کانال تلگرام دارید؟
بله عزیزم،خوشحال میشم اونجا هم منو همراهی کنی:)
آدرس کانال: irancookir
سلام ممنون . اینکه گفتین پیاز پخته ابگوشت رو دور بیاندازیم .، اون پیاز خام رو بکوبیم؟
سلام عزیزم. بله دقیقا همین درسته.
سلام همین دستور رو آگه کمی مرزه توش بریزید همراه غذا بپزه عالی تر میشه
سلام ساناز جان. مرسی از پیشنهادت!
سلام,واقعا عالی بود,خیلی ممنون
نوش جان علیرضای عزیز 🙂
سلام من واسه شب بار گذاشتم دستورتون عالیه خیلی ممنونم
تشکر از شما
خیلی ممنونم! 🙂
مچکرم هموطن – پاینده ایران ما
در ابتدا به 3 حبه سیر اشاره شد ولی در واقع 1 حبه سیر مصرف شد.آیا 1 حبه سیر کافی است؟
رضای عزیز همون 3 حبه سیر رو بریزید الان اصلاح میکنم ، البته میتونید مقدارش رو کمتر یا بیشتر کنید و این بستگی به خودتون داره 🙂
با عرض سلام من مى خواهم هر روز در فیس بوکم غاهاى شمارا ببینم
عزیزم سعی میکنم بخش اشتراک مطلب رو فعال کنم 🙂
واقعا ممنون،عالی بود و خیلی واضح توضیح دادی،متشکرم.
خواهش میکنم آوا جان ، خوشحالم مفید بوده 🙂
سلام.مرسی به خاطر سایت پر محتواتون.خیلی خوشم اومد…
ممنون لیدا جان 🙂
با تشکر از زحمات شما
خواهش میکنم عزیزم 🙂
لوبیا نداره عزیز اون آبگوشت بز باشه
ممنون از شما 🙂
واقعا ممنون
قابلی نداشت 🙂
ممنون
نکات ریز ولی مهمی رو آموزش دادین
لذت بردم
خواهش میکنم ، قابلی نداشت 🙂
با سلام خیلی عالی بود دوست دارم عضو سایت آشپزی شما باشم . با تشکر
ممنون حمیده جان ، باعث افتخاره 🙂