ماه رمضان نزدیک است و بازار افطاری رژیمی داغ داغ است. بسیاری از افراد به دلیل عدم رعایت الگوی صحیح تغذیه و خوردن غذاهای سنگین در پایان ماه رمضان نه تنها هیچ گونه کاهش وزنی نداشته اند بلکه به میزان قابل توجهی افزایش وزن نیز داشته اند. از این رو باید غذاهای مناسبی را برای وعده افطار انتخاب کنید. به طوری که هم انرژی لازم را به بدن شما برسانند و هم اینکه رژیمی بوده و باعث افزایش وزن نامتعارف نشوند. البته اگر بخواهید یک قدم از این هم فراتر بروید میتوانید دو روز در هفته رژیم لاغری ماه رمضان را بگیرید.

افطاری رژیمی

یک افطاری رژیمی باید زود هضم باشد.

یکی از ویژگی های مهم در یک افطاری رژیمی زود هضم بودن آن است. شما باید وعده افطاری را از میان خوراکی های سبک انتخاب کنید. بهتر است این وعده حتما شامل مواد قند دار باشد تا پایین آمدن سطح گلوکز خون در طول روز جبران شود. خرما و توت خشک از جمله مواد غذایی هستند که برای وعده افطار بسیار توصیه می شود. این خوراکی ها قند طبیعی دارند و سطح گلوکز خون را به صورت نرمال افزایش می دهند.

خوردن یک افطاری سنگین باعث ایجاد درد و ناراحتی در معده و مشکلات دیگر گوارشی می شود. خوردن غذاهای دیر هضم و چرب مانند سرخ کردنی ها کارایی شخص روزه دار را گرفته و توان انجام فعالیت را از وی سلب می کند. از این رو نتیجه ای به جز چاقی به دنبال نخواهد داشت. به هنگام افطار آن هم به ویژه در فصول گرم و روزهای بلند احساس تشنگی زیاد غلبه می کند. اما نباید در نوشیدن مایعات بلافاصله در افطار زیاده روی نمود.

الگوی صحیح برای داشتن یک افطاری اصولی و مقوی

در یک افطاری رژیمی بهتر است از چند غذایی پرهیز شود. یعنی این وعده غذایی شما شامل چندین نوع آش، سوپ، حلیم و ... نبوده و تنها به یک نوع غذا بسنده کنید. تعدد در خوراکی ها ممکن است مشوق پرخوری باشد و این موضوع در وعده افطار تبعات ناخوشایندی از جمله سنگینی بیش از حد به همراه دارد. به علاوه سبزیجات و نوشیدنی های سالم و خانگی را به هیچ عنوان فراموش نکنید.

موادی همچون سس در یک افطار رژیمی جایی ندارند. به جای آن می توانید از جایگزین هایی همچون روغن زیتون و لیمو ترش استفاده کنید. به یاد داشته باشید حبوبات و غلات دو عنصر جدا نشدنی از سفره های افطار صحیح هستند. پس غذاها و خوراکی های سبکی که شامل این مواد مغذی هستند نیز باید در برنامه غذایی شما گنجانده شود. به علاوه توصیه می شود از خوردن زولبیا و بامیه در افطار شدیدا پرهیز کنید.

برای یک افطاری رژیمی در همه چیز جانب اعتدال را رعایت کرده و از شکر، غذاهای سرخ کردنی، روغن و خوراکی های کافئین دار مانند چای و قهوه حتی الامکان دوری کنید. در عوض با مواد غذایی فیبردار مانند میوه و سبزیجات دوست باشید. فیبر باعث بهبود عملکرد روده ها شده و از یبوست جلوگیری می کند.

اگر طی 30 روز ماه رمضان الگوی غذایی خود را اصلاح و به خوردن غذاهایی سالم عادت کنید بی شک سالم و شاداب و بدون اضافه وزن به انتهای این ماه عزیز خواهید رسید. ایران کوک قصد دارد برای رفاه حال روزه داران عزیز چند افطاری رژیمی را معرفی و دستور پخت آنها را در اختیار خوانندگان عزیز قرار دهد تا سهمی در سلامت سفره افطاری شما داشته باشد.

۱- سالاد تبوله لبنانی

یکی از غذاهایی که می توانید برای افطاری رژیمی تهیه کنید سالاد تبوله لبنانی است. این سالاد مدیترانه ای طرفداران پر و پا قرصی داشته و یک وعده غذایی کامل است. مواد تشکیل دهنده تبوله خیار، گوجه، بلغور گندم و سبزیجات تازه شامل نعنا و جعفری است. این سبزیجات باید کاملا ریز خرد شده باشند. چاشنی آن نیز لیمو ترش و روغن زیتون است.

از آنجا که تبوله شامل سبزیجات تازه است به خوبی بدن را هیدراته کرده و آب آن را تامین می کند. همچنین وجود بلغور گندم باعث شده این سالاد یک منبع غنی برای انواع املاح از جمله فیبر، پتاسیم، پروتئین گیاهی و ... باشد. از آنجا که کاهو در مواداولیه این سالاد نیست ماندگاری بالایی دارد و می توانید تا 2 – 3 روز آن را در یخچال نگهداری و در وعده افطار میل کنید. اگر مایلید طرز تهیه این سالاد کم نظیر مدیترانه ای را یاد بگیرید به صفحه آموزش تهیه سالاد تبوله کنید.

سالاد تبوله

۲- سالاد شاورمای مرغ

به عنوان سالادی که به عنوان یک وعده غذایی کامل عمل می کند، حتما سالاد شاورمای مرغ را برای افطاری رژیمی امتحان کنید. این سالاد تمامی مواد موجود در ساندویچ شاورمای لبنانی را در خود دارد. موادی همچون مرغ کباب شده، کاهو، خیار، گوجه، پیاز، فلفل سبز، سس حوموس و ... در سالاد شاورمای مرغ استفاده می شود. البته در این غذا نان پیتا حذف شده است.

حتما شاورمای مرغ را به خاطر بسپارید. غذایی با کربوهیدرات متعادل و پروتئین بالا که آن را به یک وعده غذایی کامل تبدیل نموده است. پخت این غذا نیز بسیار ساده است. کافی است تمامی مواد اولیه شاورمای مرغ ( به جز نان پیتا ) را مخلوط نموده و سس حوموس را روی آن بریزید. سس حوموس ترکیب ارده، لیمو ترش و روغن زیتون است.

سالاد شاورما

۳- سوپ دال عدس

محبوب ترین دستور تهیه سوپ در ماه رمضان و برای افطاری رژیمی، این سوپ دال عدس است. این سوپ خوشمزه را بیشتر افراد دوست دارند و می توان آن را در تمامی اوقات سال طبخ نمود. این غذا با عدس قرمز (دال عدس)، برنج نیم دانه، پیاز، هویج و زیره طبخ شده و با طعم ترش آب لیموی تازه چاشنی داده می شود. سوپ دال عدس افطاری راحت، خوشمزه و سالم است!

سوپ دال عدس

۴- دلمه برگ مو

برگ های درخت انگور که با برنج نیم دانه، سبزیجات معطر، کشمش، گوشت چرخ کرده و دیگر مواد پر شده است می تواند یک افطاری رژیمی محبوب باشد. تقریبا هیچ کس پیدا نمی شود که به دلمه نه بگوید. بد نیست بدانید اصل دلمه برگ مو نیز یک غذای مدیترانه ای است. دلمه ترکیبی از غلات، پروتئین و سبزیجات است و از آنجا که در لقمه های کوچک پیچیده می شود، خود مانعی در برابر پرخوری است. به احتمال فراوان همه دستور تهیه دلمه را می دانند، اما برای اطمینان بیشتر می توانید به طرز تهیه دلمه برگ مو مراجعه کنید.

دلمه افطار رژیمی

۵- هوموس یا حمص

انتخاب غذای عربی هوموس یا حمص هیچ گاه برای یک افطاری رژیمی اشتباه نیست. این غذای خوشمزه و لذیذ برای تمامی وعده های ماه رمضان و به ویژه افطار عالی است. حمص یک بشقاب متعادل از مزه هاست. حبوبات، چربی های مفید، طعم دوست داشتنی سیر و لیموی تازه را با هم دارد. اگر آن را با جعفری و مقداری دانه کاج بو داده تزیین کنید دیگر فوق العاده می شود.

مواد اولیه اصلی این غذا ارده و نخود است و ساختاری نرم و خامه ای دارد. شما می توانید طرز تهیه کامل هوموس را در مجله ایران کوک ملاحظه بفرمایید.

حمص افطاری رژیمی

نگفته نماند برای یک افطاری رژیمی می توانید از غذاها و پیش غذاهای دیگری همچون حلیم کم روغن و کم شکر، نان و پنیر و سبزی، سوپ ورمیشل، سوپ جو، سوپ سبزیجات، آش بلغور، آش سبزی،خورشت بامیه، راتاتویی و ... نیز استفاده کنید. اما در این مطلب سعی بر آن بود که به شما ایده و انگیزه دهیم. شما هم می توانید ایده هایی که برای تهیه افطار رژیمی دارید در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

طاعاتتان قبول حق!